sábado, 11 de julio de 2009

Via verda, Girona Costa Brava



Què millor a l'estiu que fer una via verda en bicicleta per la costa brava?


A continuació teniu l'antiga ruta del carrilet, apte per a tothom a fer en bicicleta




El "Carrilet" era un tren que comunicava Sant Feliu de Guíxols amb Girona, que va deixar de funcionar el 1969, després de 77 anys de servei.


Va ser un punt de comunicació vital entre els pobles de la costa i la capital, el "Carrilet" cap a de enllaç marítim entre el principal port de mercaderíes de la zona Sant Feliu de Guíxols amb la resta de la comarca de la Selva. Trigava 2h a efectuar el recorregut total de 37 km. Parava en Santa Cristina i en Font Picant, on hi ha una font d'aigua ferruginosa (La Font Picant) molt benvolguda per les seves propietats medicinals.


Aquest petit carrilet va anar el primer ferrocarril espanyol amb una amplària de via de 75 centímetres. Després de moltes discussions sobre la seva amplada i el seu traçat definitiu, l'obstinació dels veïns de Sant Feliu va assolir que, en 1892, s'iniciés el servei d'aquest carrilet, conegut afectuosament en la zona com el Feliuet.


La seva modesta existència va tenir moments de gran auge, especialment en la postguerra, quan, donada la falta de transports per carretera, va experimentar les seves millors xifres de viatgers i mercaderies.


Entre les càrregues del ferrocarril cal citar especialment el tràfic de planxes de suro i taps, que en les fàbriques de Cassà i Llagostera tenien uns importants centres de transformació .


El petit carrilet estava molt lligat a la història de la comarca i el seu record evoca curioses anècdotes, que evoquen la penalitats de l'explotació durant la postguerra, d'aquells viatges que els veïns de Girona baixaven a prendre les aigües de Font Picant o a banyar-se en la platja de Sant Pol; de les precaucions dels maquinistes perquè, en els secs estius, no calessin foc amb les espurnes de les locomotores als densos boscos que s'estenien entre Llagostera i Font Picant.


El seu últim dia de circulació, data contra la qual van lluitar tots els treballadors del ferrocarril, va anar una jornada luctuosa per a la comarca, que es va bolcar en ple en les andanes a acomiadar a l'últim tren.


Localització: Entre Girona i Sant Feliu de Guíxols (Girona)


Longitud: 39 km.


Usuaris: per a tot tipus d'usuaris i bicicletes.


És apta per a minusvàlids.


Tipus de ferm: Terra Compactada.


Entorn Natural: Boscos mediterranis.


Patrimoni cultural: Conjunts monumentals de Girona i Castell d'Aro.


Castells-torres a Quart, Cassà, Llagostera i Santa Cristina.


Infraestructura: Via Verda condicionada.


Com arribar: des de Barcelona, 100 km. fins a Girona i Sant Feliu


Article original: http://rutasdelabruixeta.iespana.es/


Idioma original: castellà

No hay comentarios: